Friday, August 17, 2012

Assalamualaikum. Saat ini banyak yang nak diluahkan,tapi tak tahu perkataan yang sesuai. Ramadan,kamu akan dirindui.Rasa macam sekejapp saja berpuasa tahun ni. Oh ya,target aku untuk khatam Al-Quran sebelum Syawal berjaya setakat ini. Untuk kali pertama,aku deactivate 2 rangkaian sosial yang dah banyak curi masa aku. IMHO,aku rasa perhubingan dengan manusia di alam realiti semakin dilupakan kalau terlalu banyak menghabiskan masa dengan rakan di alam maya ni. Gara-gara social networks , sesebuah perhubungan boleh putus.Ini kalau ikut pengalaman aku la kan. Dah,taknak sebut lagi.Kalau cerita,orang takkan faham. Tapi,terima kasih kepada teman yang ringan mulut bertanya,walaupun pada mulanya aku macam hanyut,tak tahu nak bergantung harap ,nak bercerita pada siapa. Terima kasih kepada yang mengingatkan.Aku masih ada Allah,keluarga dan sahabat. Sungguh,sepanjang 7 bulan aku abaikan blog ni,macam-macam perkara dah terjadi.ups and downs.Bulan Jun paling menggugat kestabilan emosi aku.Final exam,masalah kesihatan,dll yang membuatkan aku overly attached dengan orang dan rasa insecurity jadi berganda.Ya,aku ni sangatlah banyak kekurangan. Untuk awak,terima kasih atas semua.Sabar,masa,prihatin yang awak bagi selama ini.Sorry for the wrong done dan saya mintak awak halalkan semuanya.You made me realised that you are better off without me.Awak sedang buktikannya sekarang.Saya faham.Susah,tapi saya cuba.Semoga bahagia,dengan orang itu yang memang lebih baik dari saya dalam segala segi. Okay,nak sambung shopping.Terapi yang berkesan bagi aku,setakat ini selain daripada menyental sesuatu dengan kuat sampai hilang segala tekanan. Doakan aku yaa teman-teman.Aku nak jadi gagah,macam dulu balik. Selamat Hari Raya.Maaf untuk semua.

Thursday, January 19, 2012

Syurga,

Assalamualaikum!

Naqibah aku pernah cakap,

"Kalau baca tafsir Al-Quran jangan hanya imagine balasan baik yang Allah s.w.t bagi untuk hambaNya yang masuk syurga,tapi cuba bayangkan jugak azab yang Dia dah janjikan untuk hambaNya di Neraka.Nauzubillah,mesti kita akan takut untuk buat dosa."

Ya.Aku bukan sempurna.Kadang-kadang hanyut jugak.Bab berpakaian,tingkah laku,percakapan memang di luar kawalan aku.Aku tak cukup kuat lagi.Tapi aku takkan berhenti berusaha untuk jadi lebih baik.InsyaAllah,maybe one fine day I will change for good.Untuk baba,mama dan bakal zauj(suami).hihi.

Semalam tewas lagi.Menangis bila teringat masa lalu.Lemah betul aku bila balik rumah ni.Tapi aku menangis bawah selimut saja,tak nak adik-adik aku tau.Sebab aku kan kakak,kakak kena kental!



Bercakap pasal syurga,aku dah berada di syurga kecil sebenarnya.Rumahku syurgaku!I'm glad to be home.Lepas tungging terbalik struggle untuk final exam,balik rumah adalah ganjaran terbaik!Sungguh,aku tak boleh banyangkan kalau aku belajar di oversea.Belajar di over-the-sea ni pun dah cukup untuk rasa macam mana jauh dengan family.Bila sakit demam mama baba tak boleh nak drive sampai Sarawak melainkan terbang nait belon.


Yang pasti,aku akan guna masa cuti ni dengan sebaiknya.Banyak benda nak buat sampai tak tau nak buat yang mana satu dulu.*konon*

Sarawak yang disayangi,kita jumpa lagi 19 Februari nanti!
Perlis & Kedah tercinta,aku nak jalan-jalan sampai lebam!

Sekian,As-Salam. :)